ÖNNEK EGY MOZIJEGY, MáSNAK AZ éLET

Ha szeretné jól érezni magát, és közben segíteni is, akkor 2024. április 2-án irány a Sugár mozi! Ekkor ugyanis jótékonysági vetítésre nevezhetnek be azok, akik autizmussal élőket szeretnének támogatni. A Különleges életek olyan film, amely megérinti a szíveket, mert akikről szól, tényleg különlegesek. Április 2. az autizmus világnapja.

Abban biztosak vagyunk, hogy az Életrevalók mindenkinek megvan, hiszen ikonikus lett a maga nemében. Nos, a Különleges életek című film két alkotója szintén Olivier Nakache és Eric Toledano, ami máris garancia arra, hogy senkit se akarunk rossz film megtekintésére rábírni – ahogy korábban már megírtuk, igazán érdemes megnézni. 

Sírunk, nevetünk

Ráadásul van még egy megkérdőjelezhetetlen érvünk: a főszereplő Vincent Cassel, aki a sármos rosszfiú karakteréből kibújva (és kicsit kiöregedve) ezúttal teljesen más arcát mutatja meg. És ehhez jön még egy olyan érzékeny téma, mint az autizmus, amiről persze már sokkal többet tudunk, mióta végigsöpört a világon a Doktor Murphy-sorozat.

A Különleges életek talán nem idealizálja annyira ezt az állapotot, mint a kórházas széria, hiszen francia film – és a francia alkotók kínosan ügyelnek arra, hogy ne legyen hollywoodi a sztori –, de úgy mutatja meg a valóságot, hogy közben azért nevetni is tudunk.

Bruno és Malik közel húsz éve egy különleges feladatnak szentelik életüket.

Olyan hátrányos helyzetű fiataloknak igyekeznek segítséget nyújtani, akik autizmussal élnek.

Minden gyermek más és más területen küzd nehézségekkel, így mindegyikük kezelése egyedi módszereket kíván, melyek olykor szélsőségesek, de leginkább rendkívül szerethetők és mulatságosak – írja a filmről a Port.hu.

A film olyan, mint az élet

Az ADS Filmforgalmazó és a Sugár mozi összefogásával 2024. április 2-án, az autizmus világnapján olyan vetítésre várnak mindenkit, amelynek

bevétele teljes egészében az Autistic Art Közhasznú Alapítvány az Autista Lakóotthonokért számlájára kerül majd.

S hogy kik ők? Az alapítvány 2006 óta segíti az autizmussal élőket, emberi élethez méltó körülményeket teremt nekik, és hangsúlyozza a társadalmi integrációjukat. Teszi ezt tizenegy, érintett fiatalok számára létrehozott, civil fenntartású lakóotthon támogatásával, a működésükhöz szükséges személyi és tárgyi feltételek pénzügyi hátterének biztosításával.

Ezek az otthonok nagyon komoly anyagi nehézségekkel és hiánnyal kell hogy szembenézzenek minden egyes nap. Hiánypótló feladatot látnak el, létük mégsem biztosított. Külső támogatói segítség nélkül a fennmaradásuk meglehetősen bizonytalanná válhat.

A Különleges életek című film és az Autistic Art Alapítvány által támogatott lakóotthonok megoldandó élethelyzetei nagyon hasonlítanak.

Kovács Henrietta, az Autistic Art ügyvezetője közleményükben úgy véli, ezek nélkül az autistabarát lakóotthonok nélkül rengeteg érintett helyzete válna reménytelenné. Az ilyen otthonok nemcsak az autista felnőttek helyzetére reagálnak, hanem a családtagjaikéra is, hiszen a szülők eltávozása után ezek az intézmények tovább gondoskodnak gyermekeikről.

Még azt is hozzátette:

nagyon jó, hogy a filmben sokszor jelenik meg a humor eszköze a kialakult feszültségek feloldására. A valós életben is ér nevetni, még akkor is, ha egy ilyen intézményben dolgozik az ember, hiszen a működésükre nem csak a drámai hangulat a jellemző, a hétköznapokban sok az öröm is. Ezeknek az embereknek, akik ezekben a lakóotthonokban dolgoznak, láttatni és segíteni kell a munkáját.

A lakóotthonok fenntartása a cél

Az otthonokba a 16. életévüket betöltött fiatalok költözhetnek, ahol új kapcsolatokra, baráti és szerelmi szálakra is lelhetnek. Hétköznapjaikat szakemberek kísérik, biztosítva számukra számos gyógypedagógiai szolgáltatást, személyre szabott fejlesztőterápiát.

Ebben az életkorban ezek a fiatalok kikerülnek az oktatási rendszerből, sokan közülük önálló életvitelre nem vagy csak korlátozottan képesek. Helyzetük sok esetben egyáltalán nem megoldott. Ám a lakóotthonok határozottan színessé, teljessé teszik mind az autizmussal élő fiatal, mind pedig a családtagjaik életét. 

Ez a film remek eszköz a lakóotthoni képek láttatására, mert tényleg nagyon élethűen jeleníti meg a valós helyzetet. És eszköz arra is, hogy jelen összefogásnak köszönhetően valós társadalmi probléma, fontos ügy támogatói legyünk, hiszen miközben szórakozunk, adományozunk is.

2024. április 2. 17:30 Sugár mozi – Különleges életek (ADS Film)

2024-03-28T17:45:55Z dg43tfdfdgfd