VIDEó: Nő LETT A TöRTéNELEM ELSő KAR NéLKüLI PILóTáJA

Jessica Cox. Fotók és videó: Reprodukció Instagram @rightfooted

Jessica Cox minden akadályt legyőzött, és bebizonyította, hogy semmi sem lehetetlen, amikor ő lett a történelem első kar nélküli pilótája.

+ Kattints ide Jessica Cox videójának megtekintéséhez

Jessica Cox, 41 évesen született karok nélkül; az orvosok soha nem tudták megállapítani, hogy miért történt ez, de a fogyatékossága soha nem akadályozta meg abban, hogy azt tegye, amit akar. Cox mindig is aktív gyermek volt, és már fiatalon is harcosnak bizonyult.

A kíváncsi és néha rosszindulatú tekintetek ellenére Cox mindig előre haladt céljai elérése érdekében. Stepptáncot tanult és a cserkészmozgalom tagja volt, mégis gyakran hallotta, hogy bizonyos tevékenységekben nem vehet részt fogyatékossága miatt.

Mindez arra ösztönözte Coxt, hogy továbbra is előre haladjon, és az évek során bebizonyította mindenkinek, hogy semmi sem lehetetlen. Jessica, aki 14 éves koráig protézis karokat használt, rájött, hogy számára könnyebb mindent a lábával csinálni: csomagokat kinyitni, zongorázni és még vezetni is.

Azok számára, akik szerint ez még mindig kevés, Cox minősített búvár és harmadfokú fekete öves taekwondózó. Tehát miért ne álmodhatna még magasabbról?

Valójában pilótának lenni soha nem szerepelt a tervei között, sőt, soha nem is álmodott róla; Cox soha nem szerette a repülőgépeket, egészen addig a napig, amíg egy kis repülőgép pilótája meghívta őt a pilótafülkébe.

„A pilóta elvitt az előtérbe. A repülőgépnek kettős irányítása van. Kivette a kezét az irányításról, és hagyta, hogy én repüljek. Még ha valami ijesztő is számodra, fontos, hogy szembenézz vele,” emlékezett vissza Jessica egy interjúban. És ezen a repülésen döntötte el Cox az új célját.

A Bored Panda weboldal szerint, miután pszichológiai diplomát szerzett az Arizona Egyetemen, Jessica megkezdte az összes szükséges lépést, hogy megvalósítsa álmát. Az egyik első kihívás az volt, hogy kiderítse, melyik repülőgépmodell a legkényelmesebb számára a lábával való irányításra, és a választott típus egy Ercoupe együléses repülőgép lett.

„Számos repülési oktatóm és munkatársam volt a

képzésemben, hogy kitaláljuk ezt. Három évnyi próbálkozás és hiba után sikerült kiderítenünk, mi működik.” Nem volt könnyű, de Cox készen állt minden akadály leküzdésére és sokak szkepticizmusának kezelésére.

„Sok kérdés merült fel. Sok aggodalom volt. Sokan kételkedtek abban, hogy ez lehetséges.”

Azoknak, akik nem hitték, Jessica bebizonyította, hogy összpontosítással és eltökéltséggel semmi sem lehetetlen, és 2008 októberében az Amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság hitelesítette. Most már egyik lábával a kormányon, a másikkal a gázpedálon repül repülőgépeket.

Jessica Cox reméli, hogy másokat is inspirál arra, hogy ne féljenek nagyot álmodni. Ő és egy önkéntesekből álló csapat különböző testreszabott üléseket, repülési vezérlőket és még ajtókat is tesztelnek, amelyek lehetővé tennék a repülést a fogyatékkal élők számára.

„Ahogy élek, hatalmas hatással van másokra. Voltak példaképeim és vezetőim. És mivel nekem voltak, most az én felelősségem, hogy ugyanezt nyújtsam a következő generációnak.”

Fotók és videó: Reprodukció Instagram @rightfooted. Ez a tartalom AI segítségével készült, és a szerkesztőségi csapat által lett felülvizsgálva.

2024-05-06T23:26:14Z dg43tfdfdgfd