UDVAROS DOROTTYA NEM KAPOTT úJ SZERZőDéST A NEMZETI SZíNHáZTóL

Udvaros Dorottya 22 év után már nem tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila, a teátrum vezérigazgatója az anyagi helyzetre hivatkozva nem hosszabbított szerződést a Kossuth-díjas művésznővel.

Ahogy az Index beszámolt róla, már április elején elterjedt a hír a színházi világban, miszerint Udvaros Dorottya 22 év után távozhat a Nemzeti Színháztól. Kollégái ekkor úgy fogalmaztak, hogy a színésznő nem önszántából hozná meg ezt a döntést. 

„Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem” – számolt be róla Udvaros Dorottya a Magyar Hangnak. Hozzátette, hogy a vezérigazgató a színház nehéz anyagi helyzetére hivatkozott.

Udvaros Dorottya úgy látja, hogy a kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, amit nem sikerült pótolni a költségvetésben. A színésznő kérdésesnek látja, hogy ha valóban ennyire rossz az anyagi helyzet, akkor miért kell hatalmas összegekért leszerződtetni újabb külföldi rendezőket. 

A Kossuth-díjas művésznő kitért a magyar színházi élet egyik legsúlyosabb balesetére is, ami 2023 november történt. Ahogy az Index beszámolt róla, a Nemzeti Színház két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Rómeó és Júlia előadása alatt lezuhant a díszletről, és maradandó sérülést szenvedtek. Udvaros Dorottya szerint a baleset „benne volt a levegőben”, ugyanis korábban szintén kis híján tragédia történt egy másik színésszel. Felidézte, hogy a Rómeó és Júlia próbáin a kollégái „többször is jelezték, hogy veszélyes a díszlet, mégsem történt semmi”.

(Borítókép: Udvaros Dorottya 2017. augusztus 31-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

2024-05-03T06:30:12Z dg43tfdfdgfd