STEVEN SPIELBERG SZERINT A DűNE 2 A VALAHA KéSZüLT EGYIK LEGJOBB SCI-FI ALKOTáS

Az E.T. és a Harmadik típusú találkozások rendezője, Steven Spielberg a napokban ült le egy podcastbeszélgetésre a Dűne-filmek rendezőjével, Denis Villeneuve-vel.

Az Oscar-díjas alkotó rögvest dicsérni kezdte kollégáját, aki alig jutott szóhoz, amikor Spielberg azt mondta, immár ő is annak a körnek a része, amit a legendás, világépítő rendezők alkotnak.

Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek és beszélhetünk. Hadd kezdjem azzal, hogy vannak azok a filmkészítők, akik világokat teremtenek. Ez nem egy hosszú lista, és a legtöbbjüket jól ismerjük. Kezdve Georges Mélièsszel, Disneyvel, Kubrickkal és George Lucasszal. Ray Harryhausent is ide sorolom. Fellini is felépítette saját világát. Tim Burton. Egyértelműen ide tartozik Wes Anderson, Peter Jackson, James Cameron, Christopher Nolan, Ridley Scott, Guillermo del Toro. A listát folytathatnám, amely annyira azért nem hosszú, mint ahogy tűnik, azonban valóban, őszintén úgy gondolom, te vagy az egyik legújabb tagja

– fogalmazott Spielberg a Variety beszámolója alapján.

Villeneuve teljesen ledöbbent kollégája vallomásán. Az Oscar-díjas filmes a Dűne második részét nézve leginkább a homokféreg-lovaglás képsorait emelte ki, amely szerinte kiemelkedő teljesítmény. Amikor belevágtak, még az operatőr sem tudta, miként sikerülhet, és végül 44 napot töltöttek vele, hogy elkészüljön a jelenet. 

A film kapcsán Steven Spielberg külön kiemelte, hogy az olyan alkotások, ahol a sivatag van a fókuszban, ott a víz értéke és jelentősége megemelkedik. Amikor az ember a homok óceánjára néz, akkor a tengerek vizével kell tudnia párhuzamba állítani, ami ráadásul a Dűne-filmekben ketté válik, ugyanis a szent víz és az élet kék vize nem említhető egy lapon.

A Dűne második része igazi kasszasikerként robban a mozikban.

A film gyártási költségei mintegy 120 millió dollárt emésztettek fel, azonban eddig több mint fél milliárdot hozott a mozikasszáknál. Ez a szám valószínűleg tovább nő a jövőben, ugyanis még számos országban vetítik a filmet, amely egyhamar nem válik kegyvesztetté.

2024-03-28T17:40:02Z dg43tfdfdgfd