RIPITYáRA TöRNéK A HáZAT, AHOL MEGHALT MARILYN MONROE

Marilyn Monroe egykori Los Angeles-i otthonának jelenlegi tulajdonosai azt kívánják elérni, hogy lebonthassák a házat, majd a telket egybenyithassák a sajátjukkal, ám a város vezetése egyelőre nem egyezett bele ebbe.

Mint ismert, Marilyn Monroe 1962. augusztus 5-én hunyt el, 36 éves korában, halálának oka a feltételezések szerint gyógyszer-túladagolás volt, azonban az öngyilkosság is szóba került. A toxikológiai jelentés szerint a halál oka barbiturátmérgezés volt, továbbá megállapították, hogy a színésznő szorongás kezelésére használt gyógyszert, valamint nyugtatóként ható klór-hidrátot nyelt le. Bár Monroe haláláért a túladagolást tették felelőssé, máig számos összeesküvés-elmélet létezik a rejtélyes halálesettel kapcsolatban. Ahogy az a Los Angeles-i ingatlan is a mai napig áll, ahol a színésznő holttestére találtak rá. A ház jelenlegi tulajdonosai egy gazdag örökösnő, Brinah Milstein és tévéproducer férje, Roy Bank, akik a napokban pert indítottak a város ellen, hogy lebonthassák az ingatlant. 

A KCAL-TV értesülései szerint a pár hétfőn nyújtotta be a keresetet, mivel annak ellenére, hogy a telket abból a célból vásárolták meg, hogy a saját házuk méretét növeljék, illetve kezdetben bontási engedélyt is kaptak a várostól, végül a városvezetés visszavonulót fújt. A területet még tavaly vásárolták meg 8,35 millió dollárért, ám a városi tanács egy szeptemberi tárgyaláson ideiglenesen leállította a néhai színésznő végső otthonának lerombolását, azzal érvelve, hogy kulturális műemléknek kell nyilvánítani.

Azóta a Kulturális Örökségvédelmi Bizottságtól és a helyi önkormányzat Terv- és Területgazdálkodási Bizottságától zöld utat kapott a kezdeményezés, ám a városi tanács egészének a jóváhagyása szükséges, mielőtt az hivatalossá válhat – ennek június közepéig kell megtörténnie. A pár szerint ugyanakkor a városvezetés törvénytelen és alkotmányellenes magatartást tanúsított, hogy megmenthesse a házat, amit Monroe anno 75 ezer dollárért vásárolt meg 1962-ben. Mint kiemelték, azt is túlzásnak vélik, ahogy a színésznő és a ház kapcsolatát ábrázolják. 

Ez az a ház, ahol Monroe csak hat hónapig lakott alkalmanként, mielőtt 61 évvel ezelőtt tragikusan öngyilkos lett

– nyilatkozták, ahogy a benyújtott keresetben azt is kiemelték, az ingatlan nem felel meg azoknak a kritériumoknak, hogy kulturális műemlékké nyilváníthassák.

Ezt támasztja alá többek között az a tény, hogy 60 éven keresztül 14 tulajdonos és számos más, a város által kiadott átalakítási és építési engedély révén a város nem tett semmit az állítólagos történelmi vagy kulturális státuszával kapcsolatban

– fogalmazták meg. 

2024-05-09T13:43:32Z dg43tfdfdgfd