PIKáNS RéSZLETEI MIATT KORHATáROS BESOROLáSú LESZ DONALD TRUMP BüNTETőPERE

Az üzleti könyvek meghamisításának vádja unalmas ásításra bírná a bírósági hallgatóságot. Annál nagyobb érdeklődésre tart számot a szexuális szolgáltatások nyújtásában jártas Stormy Daniels vallomása, aki valószínűleg kénytelen lesz beszámolni a Donald Trumppal 2006-ban töltött éjszaka legapróbb részleteiről is. Hogy ez ne derüljön ki, az akkori üzletember a nő hallgatását pénzzel vásárolta meg, a pénz forrását álcázandó azonban szövevényes úton cégei révén fizetett, a tranzakciót pedig eltorzított könyveléssel leplezte. Ez pedig az Egyesült Államokban bűncselekmény.

Az amerikai törvényekkel összhangban a vádlott bűnösségét egy tizenkét tagú esküdtszéknek kell egyhangúan kimondania. Ennél sokkal több jelölt közül választják ki őket, és az eljárás napokig fog elhúzódni, ami nem lesz szokatlan, elvégre egy volt amerikai elnök kerül bűncselekményért a vádlottak padjára. Ilyen esetre soha korábban nem volt példa.

Az igazságszolgáltatás gyakorlata alapján olyan esküdtek kiválasztására törekszenek, akik személyes véleményüket félretéve képesek a törvény és a bizonyítékok alapján meghozni döntésüket.

Az esküdtszék tagjai kizárólag a vádlott „szomszédjai” lehetnek. A feltétel, hogy manhattani lakosok, angolul beszélő, nagykorú amerikai állampolgárok legyenek, akiket korábban bűncselekményért nem marasztaltak el. A jelöltek sokszorosan bővebb listáját a regisztrált szavazók, adófizetők, jogosítvánnyal rendelkezők, közhasznú kedvezményezettek és más, hasonló források alapján jelölik ki a bírósági tisztviselők véletlenszerűen.

Képesek a törvényt szolgálni, tisztességesek és pártatlanok maradni? – ezt a kulcskérdést teszi fel Juan Merchan bíró a jelölteknek. Aki ezt nem vállalja, már a kiválasztás előtt távozhat. Ezek után minden esküdtjelölt 42 kérdést kap, amelyek közül néhány több részből áll.

Az esküdtek kiválasztása

Íme, néhány példa – az AP összeállítása alapján:

  • Politikai, erkölcsi, intellektuális vagy vallási meggyőződése, illetve véleménye befolyásolhatja álláspontját az ügyben?
  • Rokona vagy barátja részt vett Trump elnöki kampányában, dolgozott-e a Trump-kormányzatban, vagy más, hozzá köthető politikai szervezetben?
  • Részt vett Trump politikai vagy kampányrendezvényén?
  • Követi vagy követte Trumpot a közösségi médiában?
  • Részt vett Trump-ellenes csoport vagy szervezet rendezvényén?
  • Követi vagy követte bármely Trump-ellenes szervezetet a közösségi médiában?
  • Támogatta valaha QAnon, a Proud Boys, az Oathkeepers, a Three Percenters, a Boogaloo Boys vagy az antifa mozgalmakat?

Arról is kifaggatják őket, milyen podcastokat és rádióműsorokat hallgatnak, illetve melyek a hírforrásaik. A párthovatartozás tabunak számít, így ezzel kapcsolatban kérdés nem tehető fel.

A vád és a védelem képviselői egyaránt bizonyos számú esküdtjelöltet indoklás nélkül zárhatnak ki, más esetben a bírót kell meggyőzniük egy-egy jelölt elbocsátásáról.

Az eljárás a tizenkét esküdt és a hat helyettes kiválasztásáig, a becslések szerint több napig tart.

Az esküdtek kiléte szigorúan titkos marad a tárgyalás alatt és utána. Így próbálják megvédeni őket az esetleges zaklatásoktól vagy fenyegetésektől. Ők maguk a tárgyalás után saját döntésük alapján beszámolhatnak az esküdtszék munkájáról.

Egyhangúan kell dönteniük abban, hogy Donald Trump bűnös-e az üzleti nyilvántartás 34 rendbeli hamisításában. Kételyek esetén felmenthetik, ha azonban bűnösnek tartják, a bíró szabja ki az ítéletet.

Csak nagykorúaknak

A per egyik napján Stormy Danielsnek – az egzotikus táncosnőnek, a pornósztárnak és a felnőtt szórakoztatóipar üdvöskéjének – is minden bizonnyal a tanúk padjára kell ülnie.

Eskü alatt kell vallania arról, hogy milyen volt az éjszaka a The Apprentice, A tanítvány című valóságshow sztárjával, Donald Trumppal egy Lake Tahoe-i szálloda lakosztályában, 2006-ban.

Donald Trump váltig tagadta a légyottot, Stormy Danielst pedig azóta „lóarcúnak” és hazugnak nevezi – emlékeztetett a Business Insider.

„A védelem mindent megtesz, hogy hiteltelenítse a vád minden elemét” – jósolja egy veterán manhattani védőügyvéd. Ron Kuby szerint már azt is vitatni fogják, hogy ágyba bújtak.

A vádlott nagy kerülővel 130 ezer dollárt fizetett a 2016-os választások előtt a nőnek a hallgatásáért.

A vád arra fog törekedni, hogy minden apró részletet világgá kürtöljenek. Ehhez be kell mutatniuk a louisianai Baton Rouge-ban felnőtt Stephanie Cliffordot, aki nagylányként választotta magának a Stormy „Viharos” Daniels művésznevet.

A bírósági fellépése azonban minden valószínűség szerint nem lesz annyira emlékezetes, mint a szereplése a 60 minutes 2018-as adásában, amikor 22 millió néző előtt közölte, hogy Trump nem használt óvszert. Stormy Daniels még szókimondóbb volt a Full Disclosure, a Teljes kitárulkozás című könyvében, amelyben „jeti fanszőrzetről” és „varangyról” írt, Jimmy Kimmel műsorában pedig kiválasztott egy gombát, amely emlékei szerint a leginkább emlékezteti a volt elnök nemi szervére. A „művésznő” a játékhős Mario Karthoz hasonlította.

Donald Trump nagy valószínűséggel ezúttal is nehezen fogja magát türtőztetni, amire a bíró azzal fogja megfenyegetni, hogy kiküldi a tárgyalóteremből. A bíróság megsértése pénzbüntetést, sőt rövid időre fogdát vonhat maga után, amennyiben a vádlott elengedi a füle mellett a bírói utasításokat.

Az alperes ügyvédjei azonban roppant tapasztaltak, és valószínűleg nem fogják megengedni, hogy erre sor kerüljön.

(Borítókép: Stormy Daniels a Los Angeles Premiere Of Neon's Pleasure című film premierjén. Fotó: Phillip Faraone / Getty Images)

2024-04-16T07:42:30Z dg43tfdfdgfd