MEGHALT A VILáG LEGIDőSEBB SZIáMI IKERPáRJA

Meghalt a világ legidősebb sziámi ikerpárja: Lori és George Schappell 62 éves korukban szülőhazájukban, Pennsylvaniában távoztak az élők sorából. Az orvosok azt jósolták, hogy nem érik meg a 30. életévüket, ehhez képest teljes életet tudtak élni saját karrierrel, hobbival, de még külön szobával is.

Lori és George Schappell 1961. szeptember 18-án születtek a dél-pennsylvaniai Readingben. Szétválasztásuk nem volt lehetséges, ugyanis homloklebenyük 30 százalékán, valamint egyéb kritikus agyszöveteken is osztoztak, a koponyánál különálló testtel csatlakoztak egymáshoz.

A gyászjelentés szerint április 7-én a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem kórházában hunytak el – írja a The Guardian. A haláluk okát nem hozták nyilvánosságra.

A Schappell ikrek dacoltak minden orvosi jóslattal, miszerint nem érik meg a 30. életévüket. A kötődés ellenére sikerült külön életet élniük: George sikeres karriert futott be countryénekesként a Guinness World Records szerint, míg Lori trófeanyertes bowlingozó volt.

Azonos neműként jöttek a világra, George eredeti neve Dori volt. 2007-ben azonban nevet váltott, és transz férfiként azonosította magát, így a világ első transznemű sziámi ikerpárjává váltak.

George nyitott gerinccel született, kerekesszéket használt a mindennapokban, amelyet Lori tolt és kormányzott, hogy együtt mozoghassanak. A testvérek 24 éves koruktól egyedül éltek. Korábban egy értelmi fogyatékosok számára fenntartott intézményben éltek bírósági végzést követően. Később ketten osztoztak egy két hálószobás lakáson. A két testvérnek saját szobája volt, naponta váltogatták, hogy melyik szobában aludjanak.

„Csak azért, mert nem tudunk felkelni és elmenni egymástól, nem jelenti azt, hogy nem lehet magánszféránk más emberektől vagy egymás elől” – mondta Lori egy 1997-es dokumentumfilmben. Például, amikor George zenélt, akkor az ő a szobájába mentek, ahol Lori csendben maradt, és megengedte George-nak, hogy gyakoroljon.

„Elválnánk egymástól? Egyáltalán nem – mondta George a dokumentumfilmben. – Az én elméletem a következő: miért javítsuk meg azt, ami nem romlott el?”

2024-04-14T11:03:20Z dg43tfdfdgfd