LUX-DíJ: ILKER ÇATAK FILMJE NYERTE A KöZöNSéGDíJAT

A német Iker Çatak "A tanári szoba" című filmje kapta az idei LUX-közönségdíjat.

Brüsszelben, az Európai Parlamentben tartott ünnepségen adták át a díjat.

Az ülésteremben megtapsolták a forgatókönyvíró Johannes Dünckert is. A saját testvére által megélt igaz történet alapján írta a történetet, amelyekkel Carla, egy középiskolai tanárnő szembesül, aki ki akarja deríteni az igazságot egy lopáshullámmal kapcsolatban.

Egy török diákot vádolnak, de nem ő a bűnös.

Johannes Düncker forgatókönyvíró:

"Rájöttem, hogy sokan tudnak azonosulni a filmünk szereplőivel, és a tanár karakterével is, aki idealista módon áll hozzá a dolgokhoz, de ez olyasmi, amivel talán a politikusok is tudnak azonosulni... küzdesz a rendszerrel, küzdesz vele minden nap, küzdesz az emberek különböző véleményével, és mindenki próbál helyesen cselekedni, de aztán a dolgok ütköznek, mert az embereknek más a véleményük arról, hogy mi a helyes, és vitatkozni és beszélni kell róla".

Ez volt az egyik az Európai Filmakadémiával közös kezdeményezés öt döntőse közül. A cél az, hogy felhívják a figyelmet napjaink néhány fő társadalmi és politikai kérdésére.

A spanyol "20 000 Species of bees" egy dráma a családi kapcsolatokról és a gyermekkori nemi identitásról. Az észt The Sauna Brotherhood a nők hangját és szerepvállalását vizsgálja. 

A finn Hulló levelek tragikomédia két magányos emberről, akik az első nagy szerelmet keresik. A francia "On the Aadamant" dokumentumfilm a mentális egészségügyről.

A történetmesélés erőteljes szerepet játszhat a társadalmi párbeszéd előmozdításában, különösen a kevesebb mint két hónap múlva esedékes európai választások évében.

Johannes Düncker: 

"Azt hiszem, ez a két oldalról szól: egyrészt a tényekről, másrészt arról, hogy ki hogyan értelmezi azokat. Számomra az első lépés az, hogy megértsem a másik embert, és csak utána kezdjek bele egy vitába. És úgy gondolom, hogy a filmek nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy másik ember szemével lássuk a világot, és átéljük azt".

A LUX közönségdíj a világ legnagyobb ilyen díja, a szavazatok 50%-ban oszlanak meg a törvényhozók és a polgárok között a versenyidőszak alatt.

Az Európai Parlament finanszírozza a film feliratozását az EU 24 nyelvén, ingyenes vetítéseket szervez a 27 tagállamban.

A díj nevét a megvilágítás mértékegységéről (lux) kapta, amelynek jelentése latinul fény. A LUX-díj célja az európai integrációval kapcsolatos nyilvános vita megvilágítása és az európai filmek Európai Unión belüli terjesztésének megkönnyítése.

2024-04-16T17:57:24Z dg43tfdfdgfd