LITKAI GERGELY MűSORVEZETéSéVEL, HíRES MAGYAR FOTóRIPORTEREKKEL JöN A REPORTER SLAM

Április 19-én sokszorosan díjazott hazai fotóriporterek bemutatkozásával folytatódik a Reporter Slam. Ez az a német formátum, amikor újságírók színpadon beszélnek a munkájukról és legjobb riportjaikról.

Ezúttal a képújságírás, a fotózsurnaliszták munkája lesz a középpontban. A Photoreporter Slam házigazdájának szerepét Litkai Gergely, a Dumaszínház humoristája vállalta.

A Mixát Dumaklubban április 19-én, 19 órától fellép Hajdú D. András szabadúszó fotóriporter, aki a pekingi olimpiától kezdve a kongói esőerdőig nagyon sok helyen fotózott a világban, és dokumentarista fényképek mellett filmez és multimédiát is készít. Eddig 35 díjat nyert a Magyar Sajtófotó pályázatain, négyszer nyerte el a nagydíjat, kétszer pedig az amerikai Pictures of the Year díját.

Huszti István, a Telex, korábban az Index munkatársa, aki több mint 30 éve dolgozik fotóriporterként, így végigfényképezte a rendszerváltás utáni Magyarország képileg is legfontosabb eseményeit. Kétszer elnyerte a Magyar Sajtófotópályázat Nagydíját, legutóbb 2023-ban, amikor az ukrajnai háborúról szóló képriportjaiért Hégető Honorka- és Magyar Sajtódíjat is kapott.

Szabó Bernadett, a Reuters fotóriportere, korábban a Népszabadság munkatársa, aki az elmúlt 25 évben fényképezett többek között a 2006-os tüntetéseken, a vörösiszap-katasztrófánál, a tokiói olimpián és Ukrajnában. A menekültválságról készült képeiért Pulitzer Díjat kapott az Egyesült Államokban.

Zsolnai Péter, aki közgazdászból lett fotóriporter és a Blikk munkatársaként a napi politikai és társadalmi történéseket mutatja be, 2018-ban a rabszolgatörvény elleni tüntetésekről készült fotóival megnyerte képriport kategóriában a Magyar Sajtófotó Pályázatot.

„Az események közelében leginkább a fotósok vannak. Képeik nemcsak átélhetővé teszik történéseket, hanem sokszor azok is „adják el” a cikkeket. A szövegközpontú magyar szerkesztőségekben mégsem ennek megfelelő a megbecsültségük. A mostani slam-mel ezen szeretnénk egy kicsit változtatni zseniális magyar fotóriporterek közreműködésével” – mondta Bogár Zsolt, a Photoreporter Slam szervezője. A bemutató idején zajlik a Magyar Sajtófotó-kiállítás, érdemes mindkettőre eljönni.

Hajdú D. András specialitása az emberközpontú dokumentarista fotográfia.

„Egy barátom egyszer úgy fogalmazott, hogy vannak emberek, akik világítanak a sötétben, és én az ő történetüket mesélem el. Mert ezek az emberek motiválnak téged is, engem is: hogy jót tegyünk, hogy teljesebb életet éljünk, hogy boldogabbak legyünk.”

Huszti István szerint, amikor olyan sok a politikai manipuláció, a független fotóripoter szerepe is felértékelődik.

„A mostani sajtóhelyzetben még fontosabb, hogy ott legyünk, hogy megmutassuk, valójában mi történik Magyarországon és az országhatáron kívül. Pláne, hogy a háború itt van a szomszédban.”

Szabó Bernadett mindent szeret fényképezni, magát a fotózást szereti, és azt, hogy ott lehet, ahol néha a történelem zajlik:

„Bár a fotó nem változtatja meg a világot, naívan még mindig hiszek abban, hogy ha legalább egy emberben elindul valami attól, amit én megmutatok, akkor már megérte. Szóval igen, még hiszek a szakmámban.”

Zsolnai Péternek az tetszett meg a Photoreporter Slamben, hogy ténylegesen betekintést enged az alkotás folyamatába, és közel hoz olyan történeteket, amelyek fotóriporterekkel esnek meg.

„Az embernek az egyik legnagyobb küzdelmet saját magával kell megvívnia, hogy tudjon alkalmazkodni a felgyorsult környezethez, találjon olyan témákat a mindennapi munka mellett, amelyek éberen tartják a kíváncsiságát és alkotói kedvét.  Mindezt olyan médiakörnyezetben, amelyben a hiteles fotóriporteri munkának egyszerre kell megküzdenie a fake news-zal, a mesterséges intelligenciával, a politikai populizmussal és a médiapiaci koncentráció mindenféle hatásaival.”

A korábbi Reporter Slamekről itt érhetők el a tartalmaink.

A Photoreporter Slam  és a Reporter Slam rendezvénysorozat médiatámogatója portálunk, a Media1.

2024-03-27T13:07:55Z dg43tfdfdgfd