KíNA éS AMERIKA UTáN MáR HAZáNKNAK IS VAN VIRTUáLIS MűSORVEZETőJE

Magyarország csatlakozott a mesterséges intelligenciával működő műsorvezetőket alkalmazó országok sorához, ahogy Kína és Amerika után hazánkban is debütált a Duna Televízió Delta műsorában Bíró Ada, a virtuális műsorvezető.

A mesterséges intelligencia (AI) forradalma már nem csak a nagyhatalmak privilégiuma. A Duna Televízió Delta műsorának legújabb szériájában debütált Bíró Ada, Magyarország első virtuális műsorvezetője, aki azonnal világossá tette, hogy minden, amit a nézők látnak és hallanak, egy számítógép alkotása, minimális emberi beavatkozással történik:

Minden, amit a nézők látnak és hallanak, egy számítógép rakta össze, minimális emberi tevékenységgel.

Bíró Ada nem hétköznapi műsorvezető. A mesterséges intelligencia csodáját több különböző MI-modell együttes munkájának eredményeként alkották meg. Ezek a modellek folyamatosan fejlődnek, és így Bíró Ada is egyre többet tud majd mutatni tudásából a nézőknek. Egyedi megjelenését a legmodernebb nyelvi és videós technológiák biztosítják, amelyek lehetővé teszik, hogy magyarul tökéletesen beszéljen és természetesen mozogjon.

A Delta műsorvezetője, Fejős Ádám szerint a műsor továbbra is az ismeretterjesztésre és a tudomány népszerűsítésére fókuszál, ahol a nézők szórakoztató formában kapják meg az információkat. Dudás Viktor filmszakértő a műsor kapcsán elmondta, hogy egy ilyen technológiai újításnak nagyon is van helye a Delta című műsorban, ahol a tudomány és az újítások állnak a középpontban.

De nem Bíró Ada az egyetlen virtuális műsorvezető; Kína már régóta az élen jár az AI hírolvasók fejlesztésében, ahol a Xinhua hírügynökség olyan AI műsorvezetőket mutatott be, mint Xin Xiaomeng és társai, akik már több ezer híradást közvetítettek emberszerű gesztusokkal és kifejezésekkel. Ezek az AI hírolvasók képesek non-stop működni, radikálisan átalakítva ezzel a hírszolgáltatást – írta meg meg a Digital Future

Tavaly az Oregon állambeli Portlandben található 95.5 rádióállomás úttörő lépést tett azáltal, hogy bevezette napközbeni műsorvezetője, Ashley Elzinga mesterséges intelligencia változatát, az AI Ashleyt. Az állomás a Futuri Media RadioGPT technológiáját alkalmazza, ami lehetővé teszi, hogy az AI műsorvezető naponta friss híreket szolgáltasson a hallgatóknak – írta meg a Cord Cutters News.

Phil Becker, az Alpha Media tartalomért felelős alelnöke a TechCrunch-nak nyilatkozva részletezte a műsorszolgáltatás működését: 

„Ez egy hibrid modell, amelyben bizonyos szegmensekben a valódi Ashley, míg más szakaszokban az AI Ashley vezeti a műsort. Amikor az AI veszi át a műsorvezetést, az igazii Ashley közösségi tevékenységekre, közösségi média bejegyzések kezelésére vagy egyéb digitális feladatokra fókuszálhat.”

Az AI műsorvezető, AI Ashley, minden nap 10:00 és 15:00 között „dolgozik” egy GPT-4 által generált forgatókönyvet használva, amely tartalmazza Ashley hangjának klónozott változatát.

 Becker elmagyarázta, hogy bár az AI Ashley nem váltja ki teljes mértékben az igazi Ashleyt és nem is érinti fizetését, a rádiós DJ-k között nő az aggodalom a munkahelyi biztonságukat illetően.

Az alelnök hozzátette:

Nagyon fontos, hogy átláthatóak legyünk a hallgatóink felé. Nem célunk, hogy bárkit is megtévesszünk.

Az AI által generált szövegeket emberi munkatársak ellenőrzik sugárzás előtt, hogy elkerüljék a téves vagy pontatlan információk terjesztését.

Ez a fejlesztés rámutat arra, hogy az AI technológia egyre szélesebb körben hatja át a rádiózás világát, és felveti a lehetőségét annak, hogy a trend a jövőben további médiaformátumokban is megjelenhet. Magyarországon a Duna Televízió Delta műsorában Bíró Ada virtuális műsorvezetővel, ez a technológia már a hazai médiában is elkezdődött.

(Borítókép: Bíró Ada, a Delta műsor AI műsorvezetője. Fotó: Youtube)

2024-04-16T16:37:41Z dg43tfdfdgfd