KONCZ ZSUZSA KAPJA IDéN AZ EURóPAI HAZAFI DíJAT

Több mint tízezer szavazat érkezett az Esély Közösség honlapján keresztül az Európai Hazafi Díj idei jelöltjeire, a többség végül úgy döntött: Koncz Zsuzsa előadóművész kapja 2024-ben az elismerést.

A beérkezett voksok alapján a verseny igen szoros volt, a másik két jelölt   Magyar György ügyvéd, illetve az Egységes Diákfront fiataljainak közössége   szintén több ezer szavazatot kapott az online szavazáson, és alig maradtak csak le a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes mögött.

 

Az Európai Hazafi Díjat minden évben a május 9-i Európa Naphoz kapcsolódóan adják át egy olyan megbecsült személynek vagy közösségnek, aki kiemelkedően sokat tesz a magyar és az európai értékek képviseletéért. A díjat 2019-ben Ujhelyi István EP-képviselő, az Esély Közösség vezetője és Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadó alapította, amikor közösen felavatták a Magyarországon egyelőre egyetlen, hazánk uniós tagságának emléket állító köztéri szobrot a kispesti Rusz-Bazsant parkban.

Az Európai Hazafi Díj is ennek a térplasztikának egy kisebb másolata, amely szintén Kocsis András Sándor alkotása. Az elismerést az elmúlt években eddig Bródy János dalszerző-előadóművész, Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke, illetve Iványi Gábor lelkész vehette át. 

Az Esély Közösség tagjai számos javaslatot tettek az idei díjazott személyére, a három legtöbb jelölést kapott kiváló személyiség, illetve közösség közül végül ezúttal is nyilvános online szavazáson választották ki, hogy ki kapja az Európai Hazafi Díjat 2024-ben. Az elismerést május 19-én adják át ugyancsak a Rusz-Bazsant parkban.

2024-05-09T06:53:41Z dg43tfdfdgfd