INDULNA A BUDAPESTTV, DE A FőVáROSI KöZGYűLéS MEGTILTOTTA A MAGáNTELEVíZIó STARTJáT

Egy több tévécsatornával is rendelkező magyar médiaszolgáltató BudaPestTV és/vagy PestBudaTV néven tervez új televíziós csatornát, mely Budapest történelmével, nevezetes építészeti és kulturális alkotásaival foglalkozna, továbbá élőben mutatná a főváros webkameráinak képét, közvetítené a Mátyás-templomból a misét és a Fővárosi Közgyűlés ülésezéseit, emellett időnként sorozatokat és magazinműsorokat sugározna. A Fővárosi Közgyűlés azonban blokkolja a magántelevízió indulását. A médiaszolgáltató várhatóan bíróságon próbálja érvényre juttatni sajtószabadsághoz fűződő jogait, vagyis azt, hogy egy Budapestről szóló televízió nevében szerepelhessen a Budapest név, akkor is, ha a Közgyűlés ezt nem szeretné.

Budapest és 40 km-es körzetére fókuszáló, új, saját tévécsatornával bővítené portfólióját az EuroCable Magyarország kábelszolgáltató, illetve a cégcsoporthoz tartozó New Digital Media Kft., mely már jelenleg is olyan csatornákat működtet mint az

  • Egyker TV (Budapest I. kerületi helyi televízió),
  • a Parlament TV,
  • a HTBTV (Hajdúhadház, Téglás, Bocskaikert televíziózója),
  • a Totaldance magyar zenecsatorna,
  • a Konyha TV gasztrocsatorna,
  • és a Fitt HD egészségcsatorna.

BudaPestTV vagy PestBudaTV lenne a név

Az új csatornát BudaPestTV vagy PestBudaTV néven indítanák meg, ám Budapest vezetése ezt folyamatosan akadályozni próbálja – tudta meg a Media1.hu Pataki Tamástól, az Eurocable tulajdonosától, a New Digital Media Kft. ügyvezetőjétől, akitől azt is megtudtuk, hogy az ügy hamarosan bíróságon folytatódhat.

Az 59/1994. (IX. 14.) önkormányzati rendelet a Fővárosi Közgyűlés engedélyéhez köti azt, hogy valaki Budapest nevét tartalmazó szolgáltatást indítson, legyen az akár egy médiaszolgáltatás is. A rendelet alapján Patakiék be is adták az engedélykérelmüket a Fővárosi Önkormányzathoz a BudaPestTV és PestBudaTV nevek használatára annak érdekében, hogy új csatornájukat ilyen néven indíthassák el, ám azt Budapest vezetése megakadályozta, az engedélykérelmet elutasította. Patakiék fellebbeztek, de a másodfokon eljáró Fővárosi Közgyűlés ezt is elutasította. Patakiék ezért most arra készülnek, hogy a sajtószabadsághoz fűződő jogaik megsértésére és a határozat megalapozatlanságára hivatkozva a Fővárosi Törvényszéken támadják meg a határozatot.

Pártsemleges, lokálpatrióta csatorna lenne

Pataki Tamás a Media1-nek elmondta: az új, Budapest és 40 km-es körzetében induló csatorna teljesen pártsemlegesen, patrióta szemlélettel működne, olyan műsorokkal mint

  • a Mátyás-templomból élőben közvetített mise,
  • élőben lehetne látni a fővárosi webkamerák képeit,
  • bemutatnák Budapest történelmének és nevezetes építészeti és kulturális alkotásait a patrióta és lokálpatrióta szemlélet öregbítése érdekében.
  • Ezenkívül a tervezett csatornán az érdeklődők láthatnák a Fővárosi Közgyűlés ülésezéseit, együttműködésben az interneten elérhető Önkormányzati TV-vel.
  • A köztes műsoridőben népszerű sorozatok és magazinműsorok is láthatók lennének (A Guldenburgok öröksége, Angela nővér nyomoz, Anya, az állatorvos, Felújít-lak, Klinika - Új generáció, Kórház a város szélén, Lena Lorenz - Szülésznő az Alpokban, Tonio és Julia, Aeropark - Repülős magazin műsor, ÉpíTech - otthon felújítás, Kvantum, Forgószínpad, Rockfőzde, Fit HD – torna, Idősebbek is elkezdhetik, Kultúrpont, Diagnózis, Képújság).

Műsorstruktúrájukat is bemutatták a Fővárosi Közgyűlésnek, de hiába, mert elutasították az engedélykérelmüket – Pataki szerint elfogadhatatlan indokkal.

Sem BudaPest TV néven, sem PestBudaTV néven nem működhetnek

A médiaszolgáltató vezetője portálunknak elküldte a Fővárosi Közgyűlés részletes határozatát, amellyel másodfokon eljárva lesöpörte az asztalról a névhasználati engedélykérelmet. Pataki hangsúlyozta: mostanra már arról is lemondott a kft., hogy Budapest címerét is felhasználja a tervezett tévécsatorna logójában (ezt eredetileg azért szerették volna, mert a Fővárosi Közgyűlés üléseiről közvetítő Önkormányzat TV közvetítésein szerepel Budapest emblémája), de a Fővárosi Közgyűlés még így, Budapest címerének felhasználása nélkül is nemet mondott a névhasználatra, így sem BudaPestTV néven, sem PestBudaTV néven nem kezdhetik meg a médiaszolgáltatást.

Pataki Tamás így nyilatkozott lapunknak:

„Nonszensznek tartom, hogy egy Budapestről szóló televízió nevében ne szerepelhetne Budapest neve, ráadásul volt már médiaszolgáltatás hazánkban Pesti TV és sokan még emlékezhetnek Budapest TV néven egy másik csatornára is.”

Pataki elfogadhatatlannak tartja, hogy mások működtethettek csatornát úgy, hogy szerepelhetett a nevükben Budapest, vagy annak valamilyen változata, ők viszont ezt nem tehetnék meg. A médiavállalat vezetője hozzátette: a világ számos városában működnek magántelevíziók, amelyek az adott város nevét használják, és senkinek nincs ezzel semmiféle problémája.

Így magyarázza Budapest az elutasítást

A Fővárosi Közgyűlés egyébként az elutasító határozat szövege szerint azzal az indokkal akadályozta meg a Budapest név felhasználását az EuroCable-csoporthoz tartozó kft. számára, hogy a létrehozni kívánt csatornák politika- és pártsemlegessége szerintük nem szavatolható, továbbá létrehozása a lakosság megtévesztésére alkalmas azáltal, hogy az elnevezésekkel azt a látszatot keltenék, mintha a Fővárosi Önkormányzat által üzemeltetett, vagy általa támogatott csatornáról, műsorszolgáltatás nyújtásról lenne szó, ami a Fővárosi Közgyűlés szerint kimeríti  a „Budapest” név felvételéről és használatáról szóló 5 59/1994. (IX. 14.) önkormányzati rendelet (Névhasználatról szóló rendelet) 5. § a) pontját.

A Névhasználatról szóló rendelet értelmében a gazdasági, társadalmi, tudományos szervezetek, intézmények, jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok részére elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához vagy működésük folytatásához a „Budapest, Budapesti,  Buda, Budai, Pest, Pesti, Pest-Buda, Pest-Budai, Budapest Főváros, Budapest Fővárosi, Főváros, Fővárosi” megjelölés, illetve név használata a Fővárosi Közgyűlés engedélyéhez kötött. A Névhasználatról szóló rendelet 5. §-a alapján az engedély kiadása megtagadható: a) ha a használat vagy annak módja és körülményei a Fővárosi Önkormányzat és a főváros lakossága jogait, jogos érdekeit sértené vagy veszélyeztetné, b) ha ugyanazon vagy hasonló tevékenység gyakorlásához már engedélyt kiadott vagy a nevet már valaki jogszerűen használja, c) ha a kérelmező székhelye, telephelye vagy fióktelepe nem Budapest közigazgatási területén van, d) ha korábban engedély nélkül, vagy az engedélyben előírtaktól eltérően használta az 1. § (1) bekezdésében felsorolt, Budapestre utaló elnevezéseket.

A Fővárosi Közgyűlés szerint ha nem zárható ki kétséget kizáróan, hogy lehet olyan médiafogyasztó réteg, amelynek számára a médiumnak a Fővárosi Önkormányzattól, a főváros hivatalos intézményeitől való független volta, attól való elhatároltsága nem egyértelmű – jelen esetben ez a helyzet szerintük – akkor a megtévesztő jelleg – az ebből adódó esetleges sérelem miatt is – fennáll. „Arra pedig semmilyen médiumnak nincsen joga, hogy a ilyen módon használja a főváros nevét, különösen mikor az elnevezés kérelmezett módon való használata nem is szükségszerű és elengedhetetlen a kérelmező által folytatni kívánt tevékenység végzéséhez” – áll az elutasító határozatban.

Pataki Tamás ugyanakkor ezt másképp látja:

„Egyáltalán nem szeretnénk senkit sem megtéveszteni. Pártsemleges műsorkínálatot tervezünk, célunk a lokálpatrióta jelleg erősítése. Természetesen választhatnánk maguknak olyan nevet, amiben nincs benne Budapest, csak akkor azt a név nem fejezné ki azt, hogy a csatorna Budapestről szólna, így a Közgyűlés indoklása megalapozatlanul állítja azt, hogy nem elengedhetetlen ez a név a médium számára. Aki odakapcsol a Parlament TV nevű csatornánkra, az is meggyőződhet arról, hogy nem kívánunk egyik vagy másik párt szekértolói lenni, egyforma távolságot tartunk mindenkitől. A parlamenti csatorna bemutatja az épületet, annak történetét, valamint közvetíti az ülésezéseket – oly módon, hogy mindenki számára egyenlőek a feltételek.”

Pataki Tamás azt mondta, reméli nem arról van szó, hogy a Fővárosi Közgyűlést zavarná az, hogy azok a nézők  is betekintést kapnának a közgyűlés ülésezéseibe tévékészülékeik segítségével, akik nem érik el a kizárólag online térben működő Önkormányzati TV-t, amelynek a közvetítéseit átvennék.

Borító: Budapest. Fotó: Depositphotos.com / stock

2024-05-06T08:40:48Z dg43tfdfdgfd