IMRE GéZA, KöKéNY BEATRIX éS KAMMERER ZOLTáN IS RANGOS KITüNTETéSBEN RéSZESüLT

A Magyar Sport Napja alkalmából Csik Ferenc-díjat kapott Imre Géza, felesége, Kökény Beatrix, valamint Kammerer Zoltán, Bay Béla-díjat vehetett át többek között Selmeci Attila.

Az elismeréseket Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, valamint Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke adta át a Puskás Arénában rendezett nemzetközi sportdiplomáciai konferencia keretében.

Schmidt Ádám köszöntőjében arról beszélt, hogy napjainkban a virtuális tér előretörésével sok hamis illúzió és példa tárul az emberek elé, emiatt számos esetben hamis irányba terelődik a fiatalok élete.

Óriásokat köszöntöttek a Puskás Arénában

Véleménye szerint ezért olyan hús-vér példaképekre van szükség, akiknek az életútja olyan példát ad, amely követésre érdemes. Kiemelte: most egytől egyig olyanokat díjaztak, akik a sportból jöttek, és olyan értékeket közvetítenek a társadalom valamennyi tagja felé, amelyek szerinte nélkülözhetetlenek.

„Ma igazi óriásokat köszönthetünk itt” – zárta mondandóját az államtitkár. Deutsch Tamás hangsúlyozta, „ezen a napon győzteseket ünnepelünk”. „Olyan hölgyeket és urakat, akik a teljesítményükkel – az ókori olimpiák érmeseihez hasonlóan – nem csupán babérkoszorút érdemelnek, hanem szolgálták a szűkebb és tágabb közösségük, egy sportegyesület, egy sportág, egy sportszervezet és az egyetemes magyar sport ügyét is” – tette hozzá.

A SOSZ elnöke biztos benne, hogy ez az elismerés valamennyiüket újabb és újabb munkára fogja sarkallni. Az indoklás szerint Imre Géza olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok párbajtőröző sportolói pályafutásával és sportigazgatóként a Budapesti Honvéd Sportegyesületnél végzett kifogástalan és magas színvonalú munkájával érdemelte ki az elismerést.

Felesége, a szintén ötkarikás és vb-ezüstérmes Kökény Beatrix kiemelkedő sportolói eredményei és az FTC kézilabda-szakosztályának sportigazgatójaként végzett sportvezetői tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

A háromszoros olimpiai arany- és egyszeres ezüstérmes, világbajnok Kammerer Zoltánt, Göd polgármesterét a kajak-kenu sportágban elért kiemelkedő sporteredményeiért tüntették ki.

Milák Kristóf egykori mesterét is díjazták

Selmeci Attila mesteredző, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke, az olimpiai bajnok Milák Kristóf korábbi mestere, valamint Csoma Ferenc, a Magyar Edzők Társasága kiemelt edzői programjának atléta- és öttusaedzője egyformán kiemelkedő edzői munkájának, míg Kelemen Zoltán tornász szakedző, a Budapesti Honvéd Sportegyesület szakosztály-igazgatója több mint négy évtizedes sportolói, nevelői és oktatói munkájának elismeréseként vehette át a Bay Béla-díjat.

A rendezvényen összesen 15 díjat, illetve nyolc miniszteri elismerő oklevelet adtak át 22 sportembernek, valamint egy szervezetnek. A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola leginkább közösségépítő munkájának köszönheti a miniszteri elismerő oklevelet.

A sportdiplomáciai konferencia keretében, a díjátadó előtt Schmidt Ádám és Schmidt Gábor sportvezetői tájékoztatót tartott a magyar sportirányítás elmúlt időszakának legfontosabb történéseiről.

Ebben az államtitkár – többek között – bejelentette, hogy az olimpiai kvóta mellett a paralimpiai kvóta után is jutalom jár, és minden megszerzett paralimpiai kvótáért 2,5 millió forint támogatást kap az érintett sportági szakszövetség.

Schmidt Ádám a közösségi sportot és a szervezett keretek között történő rendszeres testmozgást népszerűsítő Sportoló Nemzet Programról is beszélt a magyar sportélet vezetőinek. Kiemelte: fontosnak tartották, hogy a hazai rendezésű olimpiai kvalifikációs versenyeken megjelenjen a Sportoló Nemzet Program, amely elősegíti, hogy minél többen megismerkedhessenek az adott sportágakkal, és kipróbálhassák magukat az ezekhez kötődő aktivitásokban.

Elmondta továbbá, hogy ennek keretében 2024 őszén egy rekreátorpályázatot írnak ki, melynek elsődleges célja, hogy bővítsék a szabadidősport-szervező szakemberek körét a sportegyesületeknél. Teszik ezt annak érdekében, hogy a közösségi sportra nevelés még jobban beépüljön a mindennapokba, gyermekek és felnőttek számára egyaránt, írja az MTI.

2024-05-06T19:03:40Z dg43tfdfdgfd