IDéN IS GYőZTEST HIRDETTEK, ő A KILENCEDIK

Idén Borsik Miklós kapta a Hazai Attila irodalmi díjat, amelyet immáron kilencedik alkalommal ítéltek oda. Az ünnepélyes díjátadó 2024. április 30-án a budapesti Nyitott Műhelyben lesz.

A Hazai Attila Alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett az, hogy évente 1,2 millió forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy pályakezdő vagy középgenerációs szerzőt, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló, jelentős művel hívja fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

A Hazai Attila Irodalmi Díj zsűrije ebben az évben is március elején találkozott, és eldöntötte, hogy

A 2024-es Hazai Attila Irodalmi Díjat Borsik Miklós kapja.

A díjazott nevét elsőként a Litera irodalmi portálon jelent meg.

Eddig kilencen nyerték el

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Berta Ádám, Németh Gábor, Sarankó Márta és Szegő János. A döntésben a kuratórium és az általuk felkért zsűri közreműködött, melynek tagjai: Szüts Miklós (1945–2024), Nagy Gabriella és Gaborják Ádám, valamint az előző évben díjazott Szőcs Petra.

A díjat 2016 óta Bartók Imre, Tóth Kinga, Orcsik Roland, Nemes Z. Márió, Kiss Tibor Noé, Zilahi Anna, Szabó Marcell és Szőcs Petra nyerte el.

Az ünnepélyes díjátadás 2024. április 30-án, Hazai Attila születésnapján lesz a budapesti Nyitott Műhelyben, ahol Vas Máté mond laudációt.

Ki is volt Hazai Attila?

Az 1967-ben született Hazai Attila prózaíró, műfordító volt, és a Soros Feri írói álnevet használta. Első könyve Feri: Cukor kékség címmel 1992-ben jelent meg a Cserépfalvi kiadásában. Második kötete Szilvia szüzessége címmel a JAK-füzetekek sorozat 80. köteteként látott napvilágot 1995-ben. 1999-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott.

Ő írta a Rám csaj még nem volt ilyen hatással című 1993-as film forgatókönyvét. Több zenekarban játszott (Pepsi Érzés, Hazai Íz), és fordítási munkákat is végzett. 2012. április 5-én öngyilkosságot követett el. Egy kiadás előtt álló kötet és egy Zsuzsa című befejezetlen regény maradt utána.

2024-04-16T14:26:55Z dg43tfdfdgfd