HIáBA VOLTAK GYEREKEK CSUPáN, A HAZUGSáGUK BöRTöNBE JUTTATOTT EGY EMBERT

Új vizekre evez első felnőtteknek írt regényével Kate Alice Marshall. Az írónő három fiatal lány történetét dolgozza fel, akik súlyos titkot őriznek gyermekkoruk óta. Felnőttként visszatérnek szülővárosukba, felszakadnak a régi sebek, fény derül a hazugságukra, de vajon jóvá tudják-e tenni azt, ami majd húsz éve nyomasztja őket?

Gondolhatnánk, hogy a rémületből mondott gyermeki hazugság nem olyan súlyos, mint felnőtt korban a tudatos ferdítés. De vajon akkor is igaz ez, ha a gyerekek szava miatt valaki börtönbe kerül? Naomi, Cassidy és Olivia kiskamaszok, akik együtt róják az erdők mélyét, játékokat találnak ki, ide menekülnek nyomasztó életükből, magukkal hurcolva a haragjukat.

Egyik nap azonban a közös játék véres haláltusába fordul.

Egy ismeretlen férfi rátámad Naomira, leszúrja a gyermeket, aki ezt csodával határos módon túléli. A férfit elkapja a rendőrség, az azonosításnál pedig a három lány egyhangú választ ad a tettes kilétét illetően. Teszik mindezt annak ellenére, hogy valójában egyáltalán nem biztosak abban, ki is támadt rá Naomira.

Eltelik két évtized, de a titok súlya egyre jobban nehezül a lányokra, mígnem Olivia úgy dönt, nem bírja tovább. A három gyerekkori barátnőnek együtt kell dűlőre jutni, miként léphetnek túl a bizonytalanságon és bűntudaton, amely lassan felemészti őket. Újra összejönnek a szülővárosukban, de a múlt eseményei nem várt fordulatokat vesznek. A tisztázatlan dolgok hullámai összecsapnak a barátnők feje fölött, valaki pedig újból vért ont az erdőben.

Gyerekkönyvektől a krimiig

Kate Alice Marshall sokáig gyermek- és ifjúsági könyvek írásával foglalkozott. Öt év alatt nyolc műve jelent meg, mire úgy döntött, megpróbálkozik az idősebb korosztályoknak készülő olvasnivalóval. A titkok erdeje című könyve első felnőtteknek szóló írása, amely hamar ismertté tette irodalmi körökben.

A könyv stílusát tekintve valahol félúton jár a krimi, a pszichológiai dráma és az ifjúsági regény között. Noha Marshall most kimondottan az idősebb generációkat célozza meg, könnyen tetten érhető korábbi munkáinak nyoma. Ahogyan a fiatalabb karaktereket ábrázolja, némileg elrugaszkodik a valós gyermeki viselkedéstől, jobban tükröződik benne az, ahogy egy gyermek szeretné érettebbnek láttatni magát, vagy ahogy felnőtt fejjel az ember próbál visszatekinteni saját gyermekkorára, ideologizálva, nagyítva a dolgokat.

A három lány karaktere a trauma előtti és utáni állapotot mutatja be, de a felnőtté válás folyamata a fő karakterjegyekben nem érződik.

Mintha gyerekkori énjüket kapnánk, csak szimplán idősebb kiadásban. Talán amiatt is nehéz ez az elvonatkoztatás, hogy a három lány karaktere részben valós, ugyanis az írónő két barátnőjével tett közös gyerekkori kalandozásai adták az alapot – erről a könyv végén lévő köszönetben ír részletesebben.

A kötet a következő felütéssel kezdődik:

Ajánlom minden vad lánynak, aki varázslatot keres az erdőben.

Ez a gondolat eleinte még felszínesnek hat, ráadásul mivel felnőtteknek szánt irodalom az alap, kicsit ellentmondásos is. Azonban a képek, a megfogalmazások, számos részlet az ifjúsági regények könnyed befogadhatóságát idézi. Az erőszakos vagy épp szexuális pillanatok ellenére – amelyeket az esetek többségében viszonylag lágyan, finoman fogalmaz meg az írónő – a mai, késő tizenéveseknek valószínűleg abszolút nem sok ez a tartalom, így A titkok erdeje érdekes hibrid a fiataloknak és a felnőtt korosztálynak szóló irodalom közti mezsgyén.

Szórakoztat, nem feszít

Kate Alice Marshall igyekszik jó krimihez mérten számos fordulattal, folyamatos feszültséggel megtölteni a vaskos kötetet. Bár több esemény is kiszámítható, akadnak olyan pillanatok, amelyek váratlanul érik az olvasót. A krimikből jól ismert, a könyv végére „ígért” végjátékra sikerül elbizonytalanítani az olvasót, egészen addig a pontig,

hogy voltaképp bármi lehet az igazság, csak nem az, amire addig számítottunk.

Vannak furcsa pillanatok, felépítetlen szexuális vonzalom, érthetetlen emberi kapcsolatok, amelyek némileg rombolják a történet kohézióját, illetve – akarva-akaratlanul – az írónő már a kötet felére teljesen antipatikussá teszi a főhőst, akinek a szemszögéből láttatja az eseményeket.

További nehezítő tényező, hogy olyan érzés fogja el az embert, mintha minden karakter affektálna. Furcsa, olykor természetellenes dolgokat tesznek, szokásokhoz ragaszkodnak. A dialógusok egyszer sodró lendületűek, másszor megakasztanak. Folyamatos az ingadozás a természetesség és a maníros megfogalmazások közt.

de minden nehézség ellenére a könyv maga egyben van.

Inkább rutintalanságnak tűnnek az apróbb hibák, valós következetlenség nincs a könyvben. A történet átgondolt, vezeti az olvasót, tudja, hová akar kilyukadni. Erre rásegít a könnyű olvashatóság, ami összességében sikerre viszi a kötetet.

Noha A titkok erdeje inkább a szórakoztató, mintsem az elgondolkodtató irodalom műfajába tartozik, krimiként nem hibázik a logikájában, képes kíváncsivá tenni az olvasót. Nem borzongató, feszítő olvasmány, de egy könnyed délutánon le tudja foglalni az embert. Kate Alice Marshall még keresi saját helyét a műfajban, a gyerekkönyvek utáni útkeresésben pedig határozott első lépés a mostani regénye.

Kate Alice Marshall: A titkok erdeje

Fordította: Horváth Norbert

Magnólia Kiadó 2024

412 oldal

(Borítókép:  Elekes Dóra / Index)

2024-05-07T14:31:26Z dg43tfdfdgfd