HAMAROSAN ELDőLHET, KI LESZ AZ úJ NEMZET SZíNéSZE

Jordán Tamás színész szerint már a jövő héten összeülhet a Nemzet Színészeinek tanácsa, hogy döntsenek a Benedek Miklós halála után maradt űrt betöltő színművész személyéről.

A Nemzet Színésze, Benedek Miklós 2024. január 9-én halt meg, és azóta nem lehetett tudni róla semmit, hogy ki váltja a helyét. Olyan hangok is napvilágot láttak, melyek szerint eltörölhetik a a Nemzet Színésze kitüntetést, pontosabban beolvaszthatják a Nemzet Művésze kitüntetés keretrendszerébe.

A Nemzet Színésze címet viselő, 12 tagból álló csapat összehívásáról sem lehetett tudni eddig, pedig ők azok, akik kiválaszthatják a megüresedett hely örökösét.

A Story.hu csütörtökön úgy értesült, hogy a tagok hamarosan összeülnek. A lapnak Jordán Tamás színművész, a Nemzet Színésze-grémium tagja nyilatkozott.

Jövő héten gyűlünk össze a Nemzeti Színház igazgatói irodájában, hogy megválasszuk, ki legyen Miklós után a 12. tagunk, aki a Nemzet Színésze címet viselheti. Nagyon komolyan vesszük ezt a szavazást, előtte nem is beszélünk erről a témáról, csakis ott, helyben. Kicsit a pápaválasztáshoz tudnám hasonlítani, amikor a Sixtus-kápolnából felszáll a fehér füst. Merthogy addig ki nem jövünk a helyiségből, amíg egyhangú döntés nem születik

– közölte Jordán Tamás.

A Nemzet Színészét a színészek választják meg

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése terén kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át.

A cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, temetése után a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

2024-03-29T06:41:18Z dg43tfdfdgfd