EZEN A VIDEóN EGY FORGATáSON LáTNI ROBERT DE NIRóT, NEM TüNTETőKKEL KIABáL

A New York-i Columbia Egyetem mellett egy sor másik egyetemen is tiltakozások kezdődtek az Egyesült Államokban Izrael a Gázai övezetben folytatott harci cselekményei ellen. A Fehér Ház 2024 április végén felszólította a tüntetőket, hogy "maradjanak békések". Ezzel összefüggésben széles körben terjedni kezdett a közösségi médiában egy videó, amelyen Robert De Niro színész szerepel, ahogyan egy csapat ember előtt látszólag dühösen kiabál. A posztok azt állítják, hogy a felvételen az látható, ahogyan az amerikai színész elveszti a türelmét a palesztinbarát tüntetőkkel szemben. A felvételen azonban valójában egy minisorozat egyik próbája látható, aminek a főszereplője Robert De Niro, a felvételnek semmi köze az Izrael és a Hamász közötti konfliktushoz.

"#Robert_De_Niro, kétszeres #Oscar-díjas, arberes származású amerikai színész, producer és rendező, nyíltan konfrontált az Izrael-ellenes ún. »palesztin«-párti #provokátorokkal (...), és határozottan közölte velük, hogy nem a zsidóknak, hanem nekik kell hazamenniük" – olvasható egy 2024. május 1-jei magyar Facebook-bejegyzésben. Ugyanezt a videót ugyanezzel a hamis állítással magyar nyelven a YouTube-on is megosztották.

Az állítás legkorábbi előfordulása, amit az AFP-nek sikerült megtalálnia, egy angol nyelvű bejegyzés volt, valamint a StandWithUS izraeli védelmi szervezet egy azóta törölt posztja. Az állítás franciául, spanyolul és portugálul is terjedni kezdett.

A Jerusalem Post , illetve a Haaretz című izraeli újságok is leközölték az állítást, a Jerusalem Post később visszavonta, a Haaretz pedig eltávolította a cikkét.

A kép akkor kezdett el terjedni, amikor a Fehér Ház felszólította az április közepe óta az amerikai egyetemeken egyre gyakoribb palesztinpárti tüntetések résztvevőit, hogy maradjanak "békések".

A tüntetések a New York-i Columbia Egyetemen kezdődtek, ahol a tüntetők az Izrael által a Gázai övezetben vívott háború elleni tiltakoztak. A tiltakozások később más egyetemekre is átterkedtek Kaliforniától Massachusettsig, szerte az egész Egyesült Államokban. A letartóztatások és az egyetemi campusok bezárása ellenére május második hetében is folytatódtak a tiltakozások.

A tüntető diákok elítélik, hogy az Egyesült Államok katonai támogatást nyújt izraeli szövetségesének, és követelik, hogy az egyetemük szakítson meg minden kapcsolatot az Izraelhez kötődő vállalatokkal.

A Gázai övezetben zajló háborút a Hamász október 7-i, példátlanul léptékű támadása robbantotta ki, aminek a következtében több mint 1170 ember, többségében civilek haltak meg – derül ki az AFP izraeli hivatalos adatokból származó összesítéséből.

Izrael megesküdött, hogy elpusztítja a Hamászt, és megtorló offenzívát indított, amely a Hamász vezette térség egészségügyi minisztériuma szerint legalább 34 700 ember, főként nők és gyerekek, halálát okozta Gázában.

Robert De Niro korábban kifejezte a támogatását Izrael mellett, de az interneten terjedő állítés, amely szerint a videón azt látni, ahogyan palesztinbarát tüntetőkkel kiabál, "hamis" – mondta el az AFP-nek a színész publicistája, Stan Rosenfield.

A klip egy forgatáson készült

Egy kulcsszavas internetes keresés segítségével sikerült kideríteni, hogy az interneten terjedő videót először április 28-án tették közzé – felirat nélkül – a TikTok-on és az X közösségi oldalon (itt és itt archiválva).

A posztok szerint a színész a Zero Day című, hamarosan megjelenő, hat epizódból álló Netflix-sorozat forgatásán vett részt. Az online szinopszis szerint De Niro egy volt elnököt alakít majd a sorozatban, aki "visszatér a nyugdíjból, hogy egy potenciális világválság kivizsgálásával megbízott bizottságot vezessen" (itt archiválva).

A videót megosztó TikTok-felhasználó az AFP-nek egy üzenetben elmondta: “A videót én vettem fel. Egy film forgatásán látni [De Nirót] a Wall Street közelében".

A Netflix szóvivője is megerősítette, hogy a videót "április 27-én, New Yorkban vették fel a Zero Day próbája során".

A klipben De Niro mögött a Tiszta szívvel foci (Friday Night Lights) és a Totál szívás (Breaking Bad) című tévésorozatokból ismert Jesse Plemons áll, valamint Melody Garcia, a Narancs az új fekete (Orange is the New Black) szereplője.

A forgatás a Wall Streeten zajlott a Getty Images fotóinak felirata szerint, a képeken De Niro, Plemons és Garcia ugyanabban a ruhában látható a forgatáson a többi szereplővel, valamint Lesli Linka Glatter rendezővel (itt archiválva). A Splash News nevű híroldal is készített felvételeket a forgatásról (itt archiválva).

"Ez egy jelenet volt, egy próbajelenet a Zero Day című tévésorozatából, és [De Niro] az általa játszott karakter szerepében szólal meg" – mondta Rosenfield az AFP-nek. "A beszéd egy csoport felé irányult".

"Nem voltak ott tüntetők" – tette hozzá.

A Kártyavár (House of Cards) színésznője, Mozhan Marno, aki szintén szerepelni fog a Zero Day-ben, egy május 1-jei posztban szintén azt írta az X-en, hogy a klipben De Niro egy jelenetet játszik (itt archiválva).

"Robert Deniro beszédet mond a karaktere szerepében a Netflix hamarosan induló Zero Day című sorozatában" – írta Marno válaszában az azóta törölt Haaretz-cikk szerzőjének. "Én is benne vagyok, és amikor megláttam a klipet, felismertem a beszédet. Ez fikció. Kérem, ellenőrizze, mielőtt valamit publikál."

A TikTok-ra és az X-re feltöltött eredeti videó hangja tompa. De az online állításokkal szemben De Niro nem említi október 7-ét, azt a napot, amikor a Hamász fegyveresei egy példátlan támadás keretében megrohamozták Izraelt.

Ehelyett úgy tűnik, hogy azt mondja: "Ez nem egy film. Ez nem film. Ez a valóság. Most hagyni kell, hogy ezek az emberek munkához lássanak, és hagyni kell, hogy elvégezzék a munkájukat. Gyerünk már. Álljatok készen, ajánljátok fel a támogatásotokat, az imáitokat, ez nagyszerű. De tegyék ezt a barikádok mögül. Ha továbbra is hülyeségeket akarsz beszélni, akkor menj haza!”

"Akárki is tette ezt, akárki is felelős ezért a támadásért, komolyan gondolja, veszélyes, és azt mondja, hogy újra megteszi! Újra! Ezt nem akarjuk. Ti sem akarjátok ezt. Egyikünk sem akarja ezt. Nem akarjuk ezt. Senki sem akarja ezt. Vegyünk komolyan a dolgot." 

Az AFP megkereste a filmforgatásokért felelős New York-i hatóságot, de a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Az AFP már számos az Izrael-Hamász konfliktussal kapcsolatos hamis állítást megcáfolt.

2024-05-07T15:32:55Z dg43tfdfdgfd