ENGEDéLY NéLKüL HASZNáLTáK MAGYAR PLAKáTKAMPáNYHOZ EGY AMERIKAI PUNKEGYüTTES KéPéT

Néhány hete tűnt fel a magyar utcákon az a fotó a Civil Összefogás Fórum (CÖF) neve alatt futó plakátokon, amelyen Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter látható mellkasukra festékszórózott dollárjellel. 

A CÖF közleménye szerint „Megvették őket kilóra” címmel tájékoztató kampányt indítottak. "A dollárbaloldal eladta magát. Először tagadták, de kiderült, hogy a baloldal több milliárd forintnyi dollárt fogadott el Amerikából, Soros Györgyhöz köthető szervezetektől" – írják honlapjukon.

A plakátjukon szereplő kép egy az egyben egy amerikai hardcore punk zenekar, a Dead Kennedys ikonikussá vált fotójának másolata. 

A San Franciscó-i együttesnek annyira elege volt a zeneiparból, illetve a kapitalizmusból, hogy amikor felléptek az 1980-as Bay Area Music Awardson, S betűt fújtak az ingjeikre, majd fekete nyakkendőt kötöttek, hogy úgy tűnjön, mintha dollárjeleket viselnének.

Seres László újságíró megkereste a zenekar frontemberét, Jello Biafrát, és megkérdezte, kért-e a magyar kormány engedélyt az eredeti kép felhasználására, illetve, hogy megsértették-e a zenekar jogait a fotó átalakításával? A választ saját oldalán tette közzé.

Jello Biafra ezt írta: 

"Egyáltalán nem adtunk engedélyt arra, hogy ez a kísérteties wannabe diktátor Orbán vagy a pártja ezt felhasználja! Mi a fenéért támogatná bármelyikünk is az ő fotelfasiszta (armchair fascist) rezsimjét bármilyen módon? 

Igen, egész biztosan megsértették mind a DK, mind a neves újhullámos/korai punk fotós, FStop Fitzgerald szerzői jogait. Azt hiszem, a Bammie Awards tényleges megtréfálása elég jól dokumentált. Kapd el őket!"

A zenekar a Bay Area Music Awardson az arra az alkalomra írt Pull My Strings-et adta elő:

A sors fintoraként a Dead Kennedy utolsó, 1986-os albumának címe: Bedtime for Democracy.

2024-03-29T12:58:06Z dg43tfdfdgfd