EGYSZERűBBé éS SöTéTEBBé VáLIK A POPZENE

Nem akarja, hogy elléptessék, magát emlegeti, egyszerű, repetitív és rossz hangulatú lett mára a zene egy elemzés szerint.

A kortárs populáris zene dalszövegei tényleg egyszerűbbek és repetitívebbek, mint a korábbi évtizedekben – derült ki európai kutatók elemzéséből. A vizsgálatban 12 ezer 1980 és 2020 között keletkezett angol nyelvű dalt vizsgáltak a rap, country, pop, R&B és rock műfajában – írja a The Guardian.

A kutatás vezető szerzője, az Innsbrucki Egyetem munkatársa, Eva Zangerle nem kívánta kiemelni egyik leegyszerűsödött szövegeket előadó kortárs művészt sem, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dalszövegek a tükrözik a társadalmat és a kulturális értékek és érzelmek változását.

A kutatás által vizsgált korszakban többször is radikális változásokon ment át a zeneipar, ami főleg a technikai fejlődésből következett, ahogy a hanglemezeket váltották a kazetták, a CD-lemezek, majd a digitális megoldások.

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen érzelmeket fejez ki egy adott dalszöveg, és ezt milyen szavakkal írja le. Nem csak a műfajokon átívelő egyszerűsödés és ismétlés volt megfigyelhető, de az idők során kevesebb lett a jókedvű és pozitív hangulat, miközben teret nyert a düh, undor és szomorúság. Ezen túlmenően önzőbbé is váltak a szövegek, 

több lett az „én” és az „enyém”.

Voltak kifejezetten műfajokra jellemző jelenségek is. A rapzene például sokkal dühösebbé vált, mint más műfajok. Az is kiderült, hogy a dalszövegeket gyűjtő oldalakon a rockzenét kedvelők gyakrabban kerestek régebbi dalokra, valószínűleg azért, mert a műfaj népszerűsége megkopott az elmúlt évtizedekben.

A popzene legutóbbi időkben bekövetkezett változásaival ahhoz alkalmazkodott, hogy az első 10-15 másodpercen múlik, hogy a hallgató továbbléptet-e a következő dalra. A zene fokozatosan háttérzajjá vált, és általában népszerűbbek az egyszerű szöveget ismételgető kórusok.

A mai dalszövegek könnyebben megragadnak a fejben, egyszerűen könnyebb memorizálni őket

– mutatott rá Zangerle. Mielőtt a dalszövegek ellaposodását ecsetelték volna, a szerzők kiemelték, hogy Bob Dylan szerzeményeiért irodalmi Nobel-díjat kapott 2016-ban.

2024-03-29T15:48:02Z dg43tfdfdgfd