BíRSáGOLT A MéDIATANáCS

Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatóságon keresztül a testület elérte, hogy a Netflix változtassa meg a Locke & Key – Kulcs a zárját című széria korhatári besorolását.

Az NMHH Médiatanácsa friss, csütörtöki közleményében arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy miután nem megfelelően sorolta be a Netflix a Locke & Key – Kulcs a zárját című sorozat Magyarországon is elérhető 1. évadának 2. epizódját, állampolgári bejelentés alapján a holland társhatósághoz fordult. A hazai testület szerint a műsorszámot a filmben található erőszakos szexuális jelenetek miatt magasabb korhatári kategóriába (18 éven aluliak számára nem ajánlott) kellett volna sorolni, a „13+” helyett.

A holland médiahatóság a teljes sorozatot megvizsgálta, és arról tájékoztatta az NMHH-t, hogy a sorozat Hollandiában elfogadott korhatári besorolása 16+, tehát az egyes epizódokat ezzel a jelzéssel kellene elérhetővé tenni Magyarországon is.  A streamingszolgáltató a vizsgálat nyomán 16+ jelölésre változtatta a műsorszám korhatár-besorolását a Magyarországon elérhető médiaszolgáltatásában is.

Két médiaszolgáltatóra pénzbírságot szabtak ki

A Tamási Rádió 2023. december 11–17. között sértette meg a szerződéses vállalásait azáltal, hogy nem tett közzé megfelelő mennyiségű közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, ami miatt a Tamási Rádió Kft.-t 70 000 forint bírsággal sújtotta a testület és emellett közlemény közzétételére kötelezte.

A Jazz TV 2024. január 15–21. közötti műsorának hatósági ellenőrzése feltárta, hogy a 2024. január 17-én 15 óra 30 perctől közreadott Megnyitottunk című magazinműsorban bemutatott pincészet és annak kínálata olyan többletinformációk kíséretében került bemutatásra, ami a reklámokra jellemző módon segítette elő a vállalkozás népszerűsítését. Ezzel a médiaszolgáltató megsértette a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezést. A testület emiatt figyelmeztetésben részesítette a Jazz Televízió Kft.-t.

A Médiatanács azt is megállapította, hogy a Jazz TV 2024. január 15–21. között megsértette a hatósági határozatban megállapított, napi rendszeres híradásra szánt minimális műsoridőre vonatkozó kötelezettségét, mivel a vizsgált műsorhéten egyáltalán nem adott közre hírműsorszámokat. Emiatt a Médiatanács 60 000 forint bírságot rótt ki a médiaszolgáltatóra a közlemény közzétételére kötelezés mellett.

Szankcionálták a Radió Smile-t is

A Médiatanács továbbá megállapította, hogy a Radió Smile 2023. november 6–12. között pedig nem teljesítette szerződéses vállalásait, mivel nem tett közzé megfelelő mennyiségű szöveges és zenei tartalmat, valamint közszolgálati célokat szolgáló műsorszámot, emellett megsértette a közszolgálati műsorszámok bemutatására fordított műsoridőre vonatkozó törvényi kötelezettségét is. Emiatt a médiaszolgáltatót, a Mosoly Média Nonprofit Kft.-t a testület a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte.

https://media1.hu/2024/03/14/eljarast-indit-a-tv2-ellen-a-mediatanacs/

https://media1.hu/2024/03/22/mediatanacs-tv2-klubradio-kuria-karcag-fm/

Borító: Popcorn tál és a Netflix logó egy okos TV-n. Forrás: Depositphotos.com / stock.

2024-03-28T10:25:00Z dg43tfdfdgfd