AZT áLMODTA, MEGKéSELIK, ELVESZíTETTE AZ EGYIK SZEMéT

Napokkal előtte a késes támadásról álmodott, végül mégis elment az ominózus 2022-es New York-i előadásra Salman Rushdie, akit többször is megszúrt és megvágott egy férfi. Az indiai származású író a CBS-nek adott interjújában azt is elmesélte, hogy az életét a sebésznek köszönheti, aki szerint viszont amiatt maradhatott egyedül életben Rushdie, hogy a támadójának fogalma sem volt arról, hogyan kell késsel halálos sebet ejteni. A támadásban az egyik szemét elvesztette az író.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, 2022-ben az indiai származású brit–amerikai író, Salman Rushdie a New York nyugati részén található Chautauqua Intézet előtti színpadon éppen a szólásszabadságról tartott előadást, amikor egy férfi felment a színpadra, és késsel rátámadt.

Több késszúrás is érte, életveszélyes sérüléseket szenvedett, végül azonban szerencsésen életben maradt, ám egyik szemét elvesztette. 

Megálmodta a támadást, mégis kiállt

A támadás óta adott első nagy tévéinterjújában a 76 éves férfi azt mondta Anderson Coopernek a CBS 60 Minutes című műsorában, hogy alapvetően részt sem akart venni az ominózus eseményen, miután napokkal a rendezvényt megelőzően arról álmodott, hogy valaki a helyszínen megszúrja őt. 

Felébredtem, és nagyon megrendültem. Azt mondtam a feleségemnek, Elizának, hogy nem akarok elmenni az álom miatt. Viszont aztán már az volt a fejemben, hogy „ne hülyéskedj, ez csak egy álom” 

– mondta az író az interjúban. 

Rushdie a kétségi ellenére végül el is ment az eseményre, ahol az álomhoz rémesen hasonló eset történt, ő pedig csak a szerencsének köszönheti, hogy még életben van. 

Csak szúrt és vágott. Ez a nagyjából fél perc volt élet és halál között. Néztem, ahogy mindenhol ömlik a vérem, és arra gondoltam, hogy biztosan meg fogok halni

– emlékezett vissza. 

Az irániak a fejét kívánták, mégsem tudták eltenni láb alól 

1989. február 14-én történt, hogy Salman Rushdie író ellen A sátáni versek című, 1988-ban megjelent könyve miatt Irán politikai és vallási vezetője, Ruholláh Khomeini fatvát adott ki – azaz minden hívő muszlimot felszólított Rushdie kivégzésére, és a regény kiadóinak megölésére is.

De mit jelent a fatva? A fatva iszlám jogi fogalom, egy jogtudós véleményét jelenti bizonyos kérdésekről. „A fatvát kibocsátó személyt muftinak hívják, aki jogi tanácsot ad. Fatvát csak olyan személy adhat ki, akinek megfelelő képesítése van erre, vagyis elvégzett egy muszlim jogi egyetemet. Ezt a szót nem a nyugati sajtó vagy szélesebb közvélemény kezdte el használni, hanem maga Ruholláh Khomeini nevezte így a döntését, amikor 1989-ben halálos ítéletet hirdetett Rushdie ellen” – magyarázta korábban lapunk megkeresésére Németh Krisztián műfordító

A Rushdie művét övező vérszomjas közhangulat azonban még az irániak teljes felháborodása ellenére sem vezetett eredményre, amely az írót az eset után operáló sebész szerint mindössze a szerencsének köszönhető.

Az orvos szerint ugyanis csak azért maradt életben, Mert támadója nem tudta, hogyan lehet valakin halálos sebet ejteni késsel. 

– írja a Sky.

A történtekből végül mások unszolására könyv is született, amely a hónap végén jelenik majd meg. Érdekesség, hogy a feltételezett támadója, a 24 éves Hadi Matar  neve egyszer sem szerepel a műben.

2024-04-16T12:35:23Z dg43tfdfdgfd