AZ ARIANA GRANDE-KONCERTEN TöRTéNT ROBBANTáS TúLéLőI BEPERELTéK AZ MI5-OT

A 2017-es manchesteri Ariana Grande-koncerten történt öngyilkos merénylet túlélői csoportos pert indítottak az MI5 ellen, mert szerintük nem reagáltak elég gyorsan a kulcsfontosságú információk alapján, és elszalasztották a lehetőséget a merénylet megakadályozására. Ráadásul a merénylő már évekkel korábban is az MI5 látóterébe került, és nemzetbiztonsági aggályokkal tekintettek rá, de később lezárták az ügyét, mert alacsony kockázatúnak ítélték meg.

A 2017-es manchesteri Ariana Grande-koncerten 22 ember halálát okozó robbantás több mint 250 túlélője jogi lépéseket tesz a brit belföldi hírszerzés ellen – közölték a jogi képviselők. Három ügyvédi iroda ügyvédei vasárnap közölték, hogy több mint 250 ügyfelük nevében csoportos keresetet nyújtottak be a brit nyomozó hatóságok bíróságához. Elmondták, hogy további részleteket nem tudnak közölni, mert ez egy folyamatban lévő jogi ügy.

Salman Abedi öngyilkos merénylő 2017. május 22-én, Grande koncertjének végén, amikor több ezer fiatal rajongó távozott, hátizsákos bombát helyezett el a Manchester Arénában. Több mint 100 ember megsérült, sokan közülük gyerekek és tizenévesek. Abedi meghalt a robbanásban, amely szerepel a legnagyobb, Iszlám Állam által elkövetett merényletek között – írta meg a The Washington Times.

Egy hivatalos vizsgálat tavaly arról számolt be, hogy a brit belföldi hírszerzés szerint az

MI5 nem cselekedett elég gyorsan a kulcsfontosságú információk alapján, és jelentős lehetőséget szalasztott el a merénylet megakadályozására.

Ez volt az utóbbi évek leghalálosabb szélsőséges támadása az Egyesült Királyságban.

Abedi 2014-ben „érdeklődésének tárgya” volt az MI5 tisztviselői számára, de ügyét nem sokkal később lezárták, mert alacsony kockázatúnak ítélték.

A jelentés azt is megállapította, hogy az MI5 egyik tisztje elismerte, hogy az Abediről szóló hírszerzési információkat lehetséges nemzetbiztonsági aggályoknak tekintették, de nem beszélték meg elég gyorsan a kollégáikkal.

Ken McCallum, az MI5 vezetője egy televíziós nyilatkozatban azt mondta, hogy „mélységesen sajnálja”, hogy az ügynöksége nem tudta megakadályozni a támadást.

2024-04-15T09:56:30Z dg43tfdfdgfd